jurnaldefrumusete.ro

 

Caută în site

Articole despre frumusete si stil de viata

LA OMUL SARAC NICI BOII NU TRAG, DAR EXISTA O SOLUTIE - AVBS CREDIT

1 1 1 1 1
LA OMUL SARAC NICI BOII NU TRAG, DAR EXISTA O SOLUTIE - AVBS CREDIT - 5.0 out of 5 based on 1 vote


Sau...despre cum poti fii un om descurcaret, creativ, harnic, care decide intr-o zi ca vrea sa devina anteprenor, sa faci totul ca la carte in afacerea ta si cu toate acestea ea sa "moara" in al doilea sau al treilea an de activitate. Acest articol se adreseaza celor care se pregatesc sa-si faca o firma sau tocmai au facut si sunt la prima afacere. Dar si celor care au depasit an an de activitate si odata cu dezvoltarea afacerii incep sa intampine greutati in privinta cash-flow-ului. 

Sa stiti ca cine-a zis "vorba" din titlu, mare dreptate a avut. Iar in situatia la care ma refer eu, exemplificarea se traduce cam asa: daca nu dispui de fonduri (sau dispui dar nu sunt de ajuns) pentru sustinerea afacerii si a dezvoltarii sale pentru o perioada anume la inceput, foarte posibil sa se ruineze tot. Exista si cazuri de oameni norocosi dar (cele adevarate) sunt extrem de rare, in rest experienta, forta de munca, inteligenta nu au cum sa fie suficiente.

Sa luam un exemplu concret, am sa simplific etapele ca sa nu scriu un roman: un magazin online. Ai abilitatile necesare sa ti-l faci singur (din start ai scutit niste bani cu partea de webdesign - dar si aici sunt mici costuri cu anumite licente, deci nu scapi de tot), te pricepi si la administrarea lui, optimizarea SEO. Te mai pricepi si la copywriting si iata cum mai salvezi niste cheltuieli pentru ca iti faci singur descrierile la produse, textele pentru diverse sectiuni ale site-ului si eventuale comunicate de presa. Te pricepi si la promovare si iti faci reclama gratuit si foarte eficient.

Nu lucrezi cu stocuri ci pe baza de comenzi si te gandesti ca va fi de ajuns sa investesti sume foarte mici pentru a cumpara marfa ca sa onorezi primele comenzi, apoi vei rula banii.

Sa presupunem ca ai un adaos comercial foarte bun, de peste 100%. Nici nu conteaza ce vinzi. Investesti 100 euro in primele produse comandate. Si astepti sa vina rambursuri de 200 euro. Iti recuperezi costurile initiale si investesti inca 100 euro (cea castigata din primele comenzi). Si tot asa. Trebuie sa ai mereu grija ca banii "sa ramana" in firma. Problema este ca teoretic suna bine, practic e mai greu. De ce? Pentru ca daca stai prost cu banii si nu ai un buget de plecare, tentatia (sau mai bine zis nevoia) de a folosi pe parcurs bani din rulaj in scopuri personale va fi foarte mare.

 


Bun, sa zicem ca nu "umbli" la bani si la final de prima luna ai ramas cu o suma de care esti multumit, pentru a o reinvesti in continuare in marfa. Esti obosit, nu te-ai ales cu nimic...dar asa e la inceput. Din acest punct incepe "dansul". Daca lucrurile merg bine, comenzile cresc exponential (ca doar acesta este si scopul - dezvoltarea). Toti banii se vor duce la marfa si posibil sa fie nevoie sa mai aduci "bani de-acasa". 

In paralel, sunt aspecte de care nu te poti lipsi: trebuie sa platesti contabilitatea firmei, daca ai cartea de munca pe firma taxele pentru salarii, taxele la stat pe ceea ce ai rulat si TVA-ul.

Dand toate aceste cheltuieli la o parte vei realiza ca firma incepe sa se sufoce din fasa si ca, in cazul nefericit in care nu dispui de fonduri sa o sustii nici macar nu vei putea reveni la situatia de inainte de a o deschide. Pentru ca e usor sa deschizi dar al naibii de greu sa inchizi o firma. ANAF-ul nu discuta, daca nu platesti taxele la timp, pune poprire pe contul firmei. Si atunci tu ce sa faci mai repede? Sa iei marfa sau sa platesti taxele?

Daca in primul an o scalzi, in al doilea vei avea garantat poprire pe cont si din acest moment e ca si cum s-a terminat. Daca ti-ai trecut pe cartea de munca salariul minim ca sa platesti taxe mai mici la stat si asigurarile sociale, ei bine cu el ramai dupa poprire. Pentru ca vor fi singurii bani pe care ii vei mai putea scoate din firma, in rest tot ceea ce incasezi se va duce automat la stat.

Desigur, o mai poti "lungi" in acest sistem dar cu cat trece mai mult timp, cu atat statul va aplica mai multe penalizari. Totul poate duce in cazul fericit la o firma inchisa. Apeland de exemplu la o companie care se ocupa cu insolvente si reuseste sa faca ceva pentru tine ( nu mai are rost sa spun ca si aceea costa, ca dureaza, etc). 

In cazul nefericit in care "insisti", te lupti dar tot nu ai bani sa-ti sustii firma, datoria se va adanci mai tare si foarte posibil sa te alegi si cu un cazier fiscal. In plus anumite taxe, cum sunt cele pentru salarii sunt cu consecinte penale in caz de neplata.

 


Cum facem "boii sa traga"...chiar si la omul sarac

In concluzie e bine sa stii ca nu trebuie sa pornesti la drum daca nu ai niste bani disponibili pentru a fi alocati afacerii tale. Daca stii acest lucru, poti avea un plan inca de la inceput si poti reusi chiar daca nu ai fonduri. Cum? Apeland la momentul potrivit la o companie care iti poate oferi ajutor financiar, de exemplu o linie de credit, cum ar fi AVBS Credit. Linia de credit nu inseamna acelasi lucru cu un imprumut bancar.

Overdraft-ul (descoperirea de cont) si linia de credit sunt solutii de creditare avantajoase pentru IMM-uri. In primul rand poti avea garantia derularii activitatii curente a firmei - raportand la exemplul meu, nu vei ramane fara bani de marfa daca vin mai multe comenzi noi inainte ca tu sa incasezi banii pentru comenzile deja onorate.

In plus, cu fondurile respective poti plati si taxe la stat, cu conditia ca acestea sa nu fie mai vechi de 3 luni.

Conform AVBS Credit, fara garantie se poate acorda pana la 10% din cifra de afaceri aferenta anului precedent (suma minima 10.000 lei si suma maxima 110.000 lei) iar cu garantie se poate acorda si pana la 25% din cifra de afaceri (suma minima 10.000 lei si suma maxima 670.000 lei).

 


Pentru Overdraft perioada de rambursare a sumei este de 12 luni. Insa ea are posibilitatea de a se extinde, astfel controlul pe care il ai si flexibilitatea, sunt mai mari decat in cazul unui credit cu rate lunare.

Care sunt exact beneficiile? Nu numai ca "boii incep sa traga" dar parca si "caruta" merge ca unsa. Activitatea se fluidizeaza, marfa este preluata imediat ce s-au inregistrat comenzile si bineinteles ele sunt onorate la timp. Rulajul merge brici si cand roata se invarte si afacerea creste sanatos. Taxele la stat sunt platite la timp cu costuri minime (fara penalizari si amenzi).

Ruland acesti bani direct in contul pe care se face descoperirea, automat rambursezi la fiecare incasare, apoi iei atat cat ai nevoie. Dobanda va fi si ea mai mica si aplicata numai pentru suma utilizata.

Pentru informatii suplimentare recomand consultanta oferita de specialistii de la AVBS Credit. Nu trebuie decat sa ii contactezi, sunt bine pregatiti si te pot ajuta cu o solutie personalizata situatiei tale. Viseaza… obtine cu AVBS!