jurnaldefrumusete.ro

 Vrei să te anunț când public noutăți?  Lasă-mi te rog email-ul tău. Mulțumesc. 

Caută în site

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Articole despre frumusete si stil de viata

CINE SALVEAZA 112?

1 1 1 1 1
CINE SALVEAZA 112? - 5.0 out of 5 based on 2 votesIn mijlocul zilei eram in masina, cu cel mic in scaunel, in zona centrala. La semafor observ chiar pe trotuarul din dreapta un barbat la aproximativ 40 de ani intins pe spate, in stare de inconstienta. Nici o alta persoana nu era in apropiere si nici vreo sticla de bautura. Nu stiu sigur daca mai respira. Se face verde si nu ma pot resemna. Desi a trebuit sa ne continuam drumul, sun imediat la 112 sa anunt.

Imi raspunde o doamna cu o voce sictirita: "Care e urgenta?" Ii explic pe scurt si o rog sa trimita o ambulanta la barbatul de pe trotuar, pentru ca nu parea aurolac si afara e canicula. Ii dau adresa exacta. Dar doamna ma tine de vorba, o lungeste inutil...ma intreaba de vreo 3 ori numele strazii, intrebandu-ma daca sigur era acolo, dupa care incepe sa-mi tina morala: de ce nu am oprit, de ce nu i-am acordat primul ajutorul. Ma gandesc ca i-as zice vreo doua dar nu e timp, rezultatul conteaza. Si o intreb daca trimite sau nu. Zice sa astept sa-mi faca legatura in alta parte si sunt trecuta in asteptare.

Dupa cateva secunde raspunde un barbat. Ma astept sa fi preluat ceva informatii de la doamna care a raspuns inainte, dar nu. Ma ia de la inceput. Pierdem timp cu reluarea explicatiilor. Cine sunt si ce doresc. Unde era barbatul, adresa exacta etc.

Ii spun inclusiv cu ce era imbracat: bermude si pantofi sport. Mai trec asa vreo 5 minute.

Mi se face iar morala ca de ce nu am oprit eu sa il ajut, chiar nu puteam sa-i acord primul ajutor?! Apoi mi se spune sa astept si sunt pasata la o alta doamna.

Punct si de la capat...cine sunt si ce doresc. Cum arata barbatul, unde era, de ce nu m-am oprit...repet adresa exacta de vreo 3 ori ca nu se "pupa" cu formularul doamnei. Doamna imi spune sa astept putin in telefon ca mai este in doua convorbiri. Astept, minutele trec, la un moment dat o aud cum vorbeste cu altii...preia intr-un final din nou apelul, se mira si ea ca de ce nu am oprit si pana la urma imi zice ca o sa trimita o ambulanta...sa verifice.

Nu stiu daca o fi trimis...eu am avut senzatia in permanenta ca am deranjat in week-end niste oameni care nu au chef de munca, care asteapta sa vina sfarsitul programului ca sa rupa usa. Am sunat la 112 ca sa ajut un om la nevoie, dar dupa aceea era sa fac un atac de panica, la gandul ca vreodata pot avea nevoie pentru cineva apropiat si in acest hal se procedeaza. Asa se preia un apel la urgenta?!

Oare in tarile civilizate la fel se procedeaza? Facem legaturi peste legaturi telefonice si o taraganam obraznicind omul care suna pentru a semnala un eveniment, ca de ce nu a oprit? Nu va imaginati ca invocau vreun spirit civic...era vorba ca poate scapau ei de inca o problemuta.

Da, eu am acordat primul ajutor! V-am chemat pe voi, pentru ca e responsabilitatea voastra. A fost cel mai indicat lucru pe care il putea face o femeie care vede intamplator asa ceva - sa sune urgent la 112. O femeie fara calificare medicala si fara echipament de protectie obligatoriu. Care nu stie exact daca e vorba de o persoana lesinata pe strada, un consumator de diverse substante, sau o lupta intre interlopi. Putea fi orice! E de datoria voastra sa reactionati prompt, cu seriozitate si responsabilitate! Pentru asta sunteti platiti, inclusiv de acel om inconstient de pe trotuar, care probabil a cotizat ani de zile la asigurari medicale ca sa primeasca ajutor de specialitate, nu sa fie lasat sa zaca pe asfalt ca un animal...