Caută în site
Nutriție
ATENTIE LA PESTELE VOPSIT!
- publicat Joi, 16 Mai 2013 19:08
- Scris de Andreea
De cand e lumea, pestele este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente. Nu trebuie sa lipseasca din meniul adultilor si mai ales al copiilor. Din pacate insa, in ultimii ani, pana si pestele trebuie ales cu mare grija astfel incat efectul introducerii lui in meniul saptamanal sau chiar zilnic sa nu fie mai degraba unul nociv.
Ultima oara cand am mers sa cumpar peste am uimit un rand intreg si pe vanzatoare cand am intrebat daca sardinele sunt proaspete pentru ca doresc sa cumpar pentru copil. Vanzatoarea nu s-a putut abtine sa nu exclame: " Luati sardine pentru copil?! Luati doamna un file fara oase, un pangasius, un somon!" Nu, multumesc! Prefer in primul rand un peste de captura si nu de acvacultura. Diferenta de provenienta este esentiala pentru sanatate.
MANCARURI LACTO - VEGETARIENE
- publicat Vineri, 26 Aprilie 2013 12:30
- Scris de Andreea
De curand am avut ocazia de a incerca cateva feluri de mancare lacto-vegetariana si am ramas foarte placut impresionata.
Varul meu Emil a renuntat la carne si preparate de origine animala. Recunosc ca aveam oarecum prejudecati cu privire la felurile de mancare lacto-vegetariene, le consideram mai putin gustoase. Insa in vizitele la Emil, tot mai dese in ultima vreme, am mancat cei mai buni ardei umpluti fara carne si cele mai delicioase bomboane din crema de nuca, cereale si cacao, tavalite prin nuca de cocos, si cu o aluna in mijloc.
SEMINTELE DE IN SI OMEGA 3
- publicat Sâmbătă, 15 Decembrie 2012 23:14
- Scris de Andreea
Citim peste tot despre beneficiile pe care ni le poate aduce consumul de Omega 3. De cele mai multe ori Omega 3 se asociaza cu pestele si de aici putem trage concluzia eronata ca pestele este principala sursa naturala de Omega 3. Fals.
Iata top 3 surse Omega 3:
- Semintele de in
- Nucile
- Pestele
As vrea sa va povestesc despre Semintele de in. Sunt atat de accesibile si atat de benefice!
Unde putem gasi: la magazinele cu produse naturiste, la pungute de 100-150 grame. Pretul variaza intre 2 si 5 lei.
Cum se pot consuma: in stare naturala ( sunt putin cam tari insa), le putem include in retete de paine, cornuri. Le putem presara in salate. Sau ( asa cum fac si eu) le putem macina folosind o rasnita pentru cafea. Praful se presara peste salate, deserturi, cereale, fructe, iaurt, sau se consuma ca atare.
Se poate consuma si uleiul din seminte de in. Contine substante care ajuta la prevenirea cancerului de prostata, de san si colon - acid linoleic si lignina.
Reprezinta cea mai importanta sursa de Omega 3 si contin de doua ori mai multi acizi grasi decat pestele, ce protejeaza sistemul cardiovascular. In plus sunt o sursa importanta de fibre, minerale si vitamine - cu precadere cele din complexul B. Acizii grasi esentiali scad tensiunea arteriala, colesterolul si trigliceridele si previne formarea cheagurilor de sange din artere, contribuind la evitarea unor probleme de sanatate fatale ( infarct miocardic, accident vascular).
ATENTIE LA INGREDIENTE
- publicat Vineri, 14 Decembrie 2012 14:07
- Scris de Andreea
Eu am inteles ( ii multumesc lui Dumnezeu ca atat de devreme) cat de important este sa citim ingredientele atunci cand cumparam ceva de mancare, orice. De cand ma preocupa subiectul si incerc sa nu-mi intoxic corpul cu otravurile lor din alimente, ma umplu de nervi de cate ori ajung in supermarket si cred ca in curand o sa fac toate cumparaturile la magazinele cu produse naturale. Sa va explic de ce.
Inainte de asta, va recomand o carte minunata a cunoscutului domn Gheorghe Mencinicopschi. Foooaaarte utila! Se numeste Biblia alimentara. Eu nu mai pot cumpara nimic pana nu consult aceasta brosurica si nu de putine ori am ramas uimita citind ce era sa mananc.
De exemplu: ajung in Mega Image si zic sa cumpar o branza dulce marca 365 - marca proprie. Citesc pe eticheta ce contine: lapte, culturi lactice si sorbat de calciu. Ma gandesc ca e super ok ( nu ma pricep la chimie si am asociat sorbatul de calciu cu calciu). Caut totusi in carticica lui Mencinicopschi ce este Sorbatul de calciu. Si iata ce gasesc:
Sorbat de calciu - E203
Conservant artificial -sarea de sodiu a acidului sorbic. Punct de topire cuprins intre 133 si 135 grade. In unele cazuri poate provoca alergii, astm, poate manifesta actiune mutagena. Consumul frecvent Nu este recomandat, mai ales persoanelor sensibile.
Am renuntat la ea instantaneu.
Merg mai departe si imi atrage atentia un pachet cu Muschiulet de porc premium feliat pe care scrie 99% natural. Eu nu mananc dar al meu sot mai pofteste si zic ca e o ocazie buna sa-i servesc ceva cat mai natural. Citesc eticheta si vad Nitrit de sodiu. Acesta se gaseste in mai toate mezelurile existente pe piata, alaturi de multe alte E-uri, o lista mare de tot. Ma intreb daca o mai fi ceva natural acolo...In fine. Ma uit in carte si iata ce gasesc:
CHEESECAKE
- publicat Joi, 13 Decembrie 2012 23:31
- Scris de Andreea
Imi place sa mananc, clar! Dar nu oricum :) Asa reusesc sa-mi fac toate poftele si totusi sa ma mentin in forma. De exemplu, pe lista preferintelor mele ocupa un loc fruntas Cheesecake-ul. Adica prajitura cu branza.
Cunoscatoarele stiu cam cate calorii cuprinde o tava, undeva de ordinul miilor. Va prezint mai jos varianta mea light, testata si savurata cu succes de nenumarate ori. Sper ca in viitorul apropiat sa adaug si niste poze la aceasta postare.