jurnaldefrumusete.ro

 

Caută în site

Nutriție

TORT DELICIOS CU CIOCOLATA SI COCOS

1 1 1 1 1
TORT DELICIOS CU CIOCOLATA SI COCOS - 4.7 out of 5 based on 3 votes

Este un deliciu si sunt atat de mandra ca am contribuit si eu cu ceva la aceasta reteta. Adica am facut o prajitura dupa o reteta gasita pe net si mi-a placut atat de mult incat am mai schimbat cate ceva pe ici pe colo si am avansat-o la rangul de tort :)

Este cremos, aromat, are ciocolata si crema de lapte si cocos. Sper sa va placa, musafirii mei sunt innebuniti dupa el. Din reteta de baza am inteles ca este un desert de inspiratie franceza, totusi nu am sa scriu si denumirile in franceza pentru crema si procedeele din reteta ca sa fie totul clar si sa nu va bag in bucatarie cu vreun dictionar roman francez in brate :)

Pana la urma gatitul trebuie sa fie o activitate distractiva, placuta, ca un joc. Ce? Nu ati auzit de jocuri de gatit? Ne jucam in bucatarie si poate iese ceva bun :)

Ingrediente:


200 g unt, 4 oua, 1 pachet zahar farin vanilat de 80 grame ( se poate folosi si zahar tos daca nu avem farin), un praf de copt, 4-5-6 linguri de lapte, 200 grame faina ( o cana)


Se bat spuma intr-un castron adaugand in aceasta ordine: untul, zaharul, ouale, praful de copt, faina si laptele. Laptele regleaza consistenta cremei obtinute. Ideal este sa fie gen compozitie pentru chec, poate putin mai moale. Cu cat este mai moale cu atat blatul va semana mai mult cu un mousse decat cu un blat.


Intr-o tava in care s-a asezat hartie pentru copt se toarna compozitia, de preferinta tava sa fie rotunda, sau patrata daca preferati un tort patrat. Eu fac intr-o cratita de obicei care merge sa fie bagata la cuptor. Se lasa fix 20 min la 180 grade. La final se verifica, Daca are consistenta lichida in interior se mai lasa putin, daca nu, se lasa blatul la racit. Cand s-a racit bine de tot se taie pe jumatate ( sectiune). O parte se aseaza pe o farfurie, cealalta parte pe alta farfurie.


Pasul 2 - crema:

Ingrediente: 100 grame unt, 500 ml lapte, 4 linguri gris, 150-200 grame fulgi cocos, 80 grame zahar farin vanilat, o esenta vanilie.

Se pune laptele la incalzit cu untul in el. Cand s-a topit untul se adauga grisul si se amesteca pana la ingrosare. Se adauga zaharul amestecand in continuu. La final esenta de vanilie apoi cocosul. Rezulta o crema groasa. Se ia de pe foc, se lasa 2-3 min nu mai mult apoi se pune un strat gros de crema pe sectiunea de blat de jos. Peste se pune a doua parte de blat. Rezulta un tort cu o sectiune de mijloc de crema.

La final se prepara rapid o glazura din lapte cald, un cubulet de unt, 2-3 linguri de zahar si 2-3 linguri de cacao cu care se imbraca tortul. Se orneaza dupa gust in fel si chip :)

Acest tort e bun a doua zi, dupa o noapte la frigider, e un desert de nota 20, pofta buna!